TURÁN
2016
| 
 Származás  | 
 Mátrai borvidék, Gyöngyöstarján  | 
| 
 Dűlő  | 
 Kútgödör  | 
| 
 Talajtipus  | 
 Andeziten kialakult Barna erdőtalaj  | 
| 
 Szőlőfajta  | 
 Turán  | 
| 
 Ültetvény kora  | 
 17 év  | 
| 
 Sűrűség  | 
 3500 tőke/ha  | 
| 
 Hozam  | 
 37 hl/ha 1,5 kg/tőke  | 
| 
 Szüreti időpont  | 
 2016. szeptember 18. mustfok 20,5 MM  | 
| 
 
  | 
 
  | 
| 
 Vinifikáció  | 
 Az erjedés 1 nap hideg áztatás után indult be természetes élesztők segítségével. A préselésre a szüret után 7 nappal került sor. A biológiai almasavbomlás fahordóban spontán ment végbe.  | 
| 
 Érlelés  | 
 4 hónap tartályban majd 10 hónap 2,25 hektoliteres fahordóban  | 
| 
 Analitikai adatok  | 
 13 % vol alkohol, 5,2 g/l sav, 1 g/l maradék cukor 34 g/l extrakt  | 
| 
 Palackozás 
 
 
 
 Borleírás  | 
 2017 decemberében közepesen finom (AF 70-es) lapszűrést követően. 
 A bor készítése során felhasznált anyagok: borkén 
 Egészen sötét, fekete-bíbor szín. Folyamatosan változó, különleges illatában rendkívül sok réteg tárul fel: szegfűszeg, mézeskalács, étcsokoládéba mártott konyakmeggy, melyet rózsa, füstölt sonka, narancs és grapefruit árnyalnak tovább. Ízében dzsúzos gazdagság, élénk savak, lecsengésében a cigánymeggy a meghatározó. Igazán jó ivású, különleges vörösbor. 
  |