Forgalomba került az első fehér házasításunk, mely egy a jövőben kialakulandó 3 tagú borcsalád második tagjaként, a Nyitány Fehér nevet kapta.
NYITÁNY FEHÉR
2012
Származás: |
Mátrai borvidék, Gyöngyöstarján |
Dűlő: |
Papjuss, Barna tanya |
Talajtipus: |
Andeziten kialakult Barna erdőtalaj |
Szőlőfajta: |
Hárslevelű 45%, Olasz rizling 30%, Tramini 25% |
Ültetvény kora: |
35 és 4 év |
Sűrűség: |
2400 és 4000 tőke/ha |
Hozam: |
0.3-2 kg/tőke |
Szüreti időpont: |
2012 szeptember 1- 24. között, mustfok 21 MM |
|
|
Vinifikáció: |
A Tramini, és a Hárslevelű bogyózás és zúzás után 4 órát ázott a héján az Olaszrizling azonnal a présbe került. Az erjesztést 24 órás mustülepítés előzte meg. A Tramini és a Hárslevelű fahordóban erjedt és érlelődött, míg az Olaszrizling tartályban erjedt, és érlelődött. Az első fejtés után mindhárom fajta 3 hónapig finomseprőn érlelődött felkeverés nélkül |
Érlelés: |
A Tramini és a Hárslevelű 8 hónapig harmadik és ötödik töltésű 225 literes fahordóban, az Olaszrizling 8 hónapig tartályban érlelődött. |
Analitikai adatok: |
13,5 % vol alkohol, 5,2 g/l sav, 4 g/l maradék cukor 20 g/l extrakt |
Palackozás: |
2013. június közepén bentonitos derítés, és finom (AF 110-es) lapszűrést követően. |
A bor készítése során felhasznált anyagok: borkén, semleges ízeket illatokat termelő fajélesztő, borászati élesztő tápanyag, bentonit,