Forgalomba került a 2011-es Olaszrizling borunk
OLASZ RIZLING
2011
Származás | Mátrai borvidék, Gyöngyöstarján |
Dűlő | Borhy |
Talajtipus | Andeziten kialakult Barna erdőtalaj |
Szőlőfajta | Olasz rizling |
Ültetvény kora | 3 év |
Sűrűség | 4000 tőke/ha |
Hozam | 35 hl/ha, 1,3 kg/tőke |
Szüreti időpont | 2011 október 3. mustfok 21 MM |
Vinifikáció | Az egészséges szépen érett szőlő bogyózás és zúzás után azonnal a présbe került. Az erjesztést 24 órás mustülepítés előzte meg. A tétel fele fahordóban a másik fele tartályban erjedt. Az első fejtés után 3 hónapig finomseprőn érlelődött a bor felkeverés nélkül. |
Érlelés | A tétel fele 7 hónapig harmadik és negyedik töltésű 225 literes fahordóban, a másik fele szintén 7 hónapig tartályban érlelődött. |
Analitikai adatok | 13,6 % vol alkohol, 5,5 g/l sav, 1,3 g/l maradék cukor 21 g/l extrakt |
Palackozás | 2011 április végén bentonitos derítés, és finom (AF 110-es) lapszűrést követően. |
A bor készítése során felhasznált anyagok: borkén, borászati élesztő tápanyag, semleges illatokat ízeket termelő borászati fajélesztő, bentonit (derítéshez)