Túl vagyunk a 2011-es szüreten a napokban leszedtük az utolsó szőlőfürtöket is, tényleg csak fürtöket, mert a Barna tanyán lévő fiatal Tramini ültetvényünk első termését szinte teljes egészében megették a vadak, és a seregélyek. Szerettünk volna az első termésből amit egészséges állapotában 300-500 kilóra becsültünk egy töppedt, aszúsodott bort készíteni, de ez nem jött össze. Érdekes de a szép napsütéses száraz ősz ellenére alig tapasztaltunk töppedést a bogyókon, és ez igaz szinte az összes fajtára, valószínűleg a száraz, napsütéses nyár és ősz annyira megvastagította a bogyók héját, hogy a víz nehezen tudott elpárologni.
Egyébként érdekes, kihívásokkal teli szüret volt ez is, és mint minden szüret ez is tartogatott meglepetéseket, kellemeseket, és kellemetleneket egyaránt.
A 2011-es évjáratot jelen állapotában jónak tudom minősíteni, kiválónak semmiképp, mivel véleményem szerint egy kiváló évjárat mentes a szélsőségektől. Az idei év augusztusában, és szeptemberében azonban szélsőségesen meleg, és száraz volt az időjárás.
Ez a forró és száraz szeptemberi idő sok kihívás elé állított minket, és sok bosszúságot okozott. 18-20 celsius fokos éjszakák esetén nem lehet, elég korán felkelni, hogy hideg szőlőt tudjunk szüretelni. Sajnos mi nem rendelkezünk hűtési lehetőséggel, így az idei évjáratú boraink kevésbé ülepített mustokból, magasabb erjedési hőmérsékletek mellett erjedtek, ami a fehérboroknál kevesebb gyümölcsösséget eredményez, viszont remélhetőleg nagyobb komplexitást ad.
A legnagyobb pozitív meglepetést a kierjedt borok alkohol, és savtartalom mérése okozta, mivel a próba szüretek, augusztus utolsó hete után már csak heti 0,3-0,5 mustfok emelkedést, valamint heti 1 g/l sav csökkenést mutattak. A kipréselt mustok analízise pedig 19,5-20,5 mustfokokat, és 5-5,5 g/l savakat mutattak. Ezeket az adatokat látva kissé el voltunk keseredve. Azonban a kierjedt újborok mérési eredményei pozitívan megleptek minket, hiszen 21-22 mustfoknak megfelelő 13,5-14-es alkoholtartalmat, és 6-7 g/l-es savakat mértek.
Néhány konkrét adat:
Szürkebarát "Gömöri" 13,5 alc, 6,7g/l sav 10 g/l maradékcukor
Olaszrizling "Bérc" 14 alc, 6 g/l sav 1,2 g/l maradékcukor
Turán 13,1 alc, 6 g/l sav, Cabernet Sauvignon 14,2 alc, 7,2 g/l sav, 5 g/l maradékcukor