HTML

Csernyik Pince

A Csernyik Pince és a Mátrai borvidék életéről közöl információkat, híreket, érdekességeket.

Címkék

Friss topikok

  • Niterider: Volt szerencsém a 2012-es évjárathoz: REMEK bor!! (2015.12.21. 21:17) Nyitány Fehér 2013
  • LINOLEA: Bérc, Mátrai Zenit 2011, Csernyik Az est meglepetése tudatos, telt, kerek, komplex édesborával, me... (2013.02.15. 10:12) Bérc 2011
  • Hepci: Tetszett, pár napja kártyázás mellé ittuk... (2013.01.13. 13:16) Turán 2011

Gyöngyöstarjáni borverseny

2010.05.11. 13:26 cser11

2010. május 7-én megrendezésre került a 17. gyöngyöstarjáni borverseny, melyen természetesen a Csernyik Pince is részt vett, mind a borversenyen (mint nevező) ,mind a borverseny előkészületeiben, szervezésében. Már lassan egy évtizede lehetőségem van részt venni a borverseny előtt a borok besorolásán, mely során a borokat  fajta, évjárat, ízvilág szerint sorba rendezzük, melynek az a célja, hogy a birálók az azonos fajtájú, ízvilágú borokat egymás mellett kóstolják, és így ki tudják választani, hogy mely bort tartják jobbnak. A borokat a mátrai borvidék képzett borászai bírálták el, illetve az idei évben két szakember a móri borvidékről.

A 2010 borversenyre 58 bort neveztek be ezek közül 2 bor nagy aranyérmet nyert, míg 17 bor aranyérmet. A borverseny után a bírálók egyöntetű véleménye szerint a Mátrai borvidéken megrendezett hegyközségi borversenyek közül a gyöngyöstarjánban volt a legmagasabb színvonalú, és legegységesebb borsor amit kóstoltak.

A Csernyik Pince négy borral nevezett a borversenyre,

2009 Zenit késői szüretelésű édes fehérbor, Ezüstérem (a borverseny után a bírálókkal beszélgetve ez a bor nagy ígéret azonban jelen állapotában még túl fiatal kissé rendezetlen, ami nem is csoda, hiszen februárban állt le az erjedése).

2009 Turán száraz vörösbor, Ezüstérem a bírálók egy része aranyéremre értékelte, ők valószínűleg egy szép vörösbor értékeit látták a borban ( túlérett illatok, nagy test, selymes tanninok) míg a bírálók másik része valószínűleg a fajtával szembeni előítéleteit fogalmazta meg azzal, hogy ezüstérmet adott rá. Mindenesetre izalommal várom a következő év elejét, amikor is a már palackba töltött bort össze tudom hasonlítani Szecskő Tamás 2009-es Turán borával, hiszen tudtommal Ő készítette el az ország első referencia borának számító Turánját.

2008 Cabernet Sauvignon száraz vörösbor, Aranyérem, (forgalmi tétel) illatában a meggy és a finom pörkölési aromák a meghatározóak, ízben pedig telt gyümölcsös, de még kissé fiatal, jót fog tenni neki még egy kis palackos érlelés

2009 Kékfrankos Rozé száraz, Aranyérem (forgalmi tétel) ha jól emlékszem a gyöngyöstarjáni borverseny első aranyérmes rozé bora. Illatában az eper, és a barack játsza a főszerepet, azonban lehetne kissé intenzívebb, a borban ízében azonban minden bíráló nagyra értékelte a pirosbogyós gyümölcsök a savak a test, és a nagyon szépen integrálódott krémes szén-dioxid harmóniáját.

A borverseny legjobb fehérbora a Benedek Pince 2009-es Sárgamuskotály bora lett.

A borverseny legjobb vörösbora Kovács László 2008-as Cabernet Sauvignon bora lett.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csernyikpince.blog.hu/api/trackback/id/tr481992325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása