HTML

Csernyik Pince

A Csernyik Pince és a Mátrai borvidék életéről közöl információkat, híreket, érdekességeket.

Címkék

Friss topikok

  • Niterider: Volt szerencsém a 2012-es évjárathoz: REMEK bor!! (2015.12.21. 21:17) Nyitány Fehér 2013
  • LINOLEA: Bérc, Mátrai Zenit 2011, Csernyik Az est meglepetése tudatos, telt, kerek, komplex édesborával, me... (2013.02.15. 10:12) Bérc 2011
  • Hepci: Tetszett, pár napja kártyázás mellé ittuk... (2013.01.13. 13:16) Turán 2011

Nyitány Fehér 2014

2016.05.23. 09:13 cser11

Forgalomba került a 2014-es Nyitány Fehér borunk

                         NYITÁNY FEHÉR

                         2014

 

Származás

Mátrai borvidék, Gyöngyöstarján

Dűlő

Papjuss, Barna tanya, Paskom

Talajtipus

Andeziten kialakult Barna erdőtalaj

Szőlőfajta

Hárslevelű 40%, Tramini 20%, Ottonel Muskotály 20%, Olaszrizling 10%

Ültetvény kora

5 és 50 év közötti ültetvények

Sűrűség

2500-4000 tőke/ha

Hozam

1-2,5 kg/tőke

Szüreti időpont

2014. szeptember 7- 30. között, mustfok 20 MM

 

 

Vinifikáció

A Tramini és az Ottonel Muskotály bogyózás és zúzás után 4 órát ázott héjon a Hárslevelű és az Olaszrizling azonnal a présbe került. Az erjesztést 24 órás mustülepítés előzte meg. A Hárslevelű fahordóban erjedt és érlelődött, míg a többi fajta tartályban erjedt, és érlelődött. A bortételek 5 hónapig finomseprőn érlelődtek felkeverés nélkül

Érlelés

A Hárslevelű 11 hónapig használt 225 literes fahordóban a többi fajta pedig 11 hónapig tartályban érlelődött.

Analitikai adatok

12,5 % vol alkohol, 6 g/l sav,

5 g/l maradék cukor 25 g/l extrakt

Palackozás

2015. augusztusában derítés, és lapszűrést követően. A bor készítése során felhasznált anyagok: borászati élesztő tápanyag, borászati fajélesztő, borkén, bentonit (derítéshez)

                

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: boraink

Nyitány Rozé 2015

2016.02.07. 17:22 cser11

Forgalomba került a 2015-ös Nyitány Rozénk

                         NYITÁNY ROZÉ

                         2015

 

Származás

Mátrai borvidék, Gyöngyöstarján

Dűlő

Szárazvölgy

Talajtípus

Andeziten kialakult Barna erdőtalaj

Szőlőfajta

Kékfrankos

Ültetvény kora

36 év

Sűrűség

3000 tőke/ha

Hozam

55 hl/ha 2,5 kg/tőke

Szüreti időpont

2014. szeptember 15, és október 14. között 3 időpontban. mustfok 18, 19, MM

 

 

Vinifikáció

Három időpontban szüretelve, a színmust leengedése a kékszőlő cefréjéről 1-6 órás áztatás után történt meg. Az erjesztés 3 különböző fajélesztő segítségével ment végbe. A tétel egy része 20-23 C fokon, a másik része 15-18 C fokon erjedt

Érlelés

4 hónap tartályban

Analitikai adatok

12 % vol alkohol, 5,2 g/l sav,

5 g/l maradék cukor 19 g/l extrakt

Palackozás

 

 

2016. január elején derítést, és lapszűrést követően.

A bor készítése során felhasznált anyagok: borászati élesztő tápanyag, borászati fajélesztő, borkén, bentonit (derítéshez)

Szólj hozzá!

Címkék: boraink

Bérc 2014

2015.11.05. 19:48 cser11

Forgalomba került a 2014-es Bérc borunk

 

                         BÉRC

                         2014

 

Származás

Mátrai borvidék, Gyöngyöstarján

Dűlő

Hivatalos elnevezése Paskom, köznyelvben Bérc

Talajtipus

Andezit törmelékben gazdag Barna erdőtalaj

Szőlőfajta

Zenit

Ültetvény kora

11 év

Sűrűség

4000 tőke/ha

Hozam

28 hl/ha 1 kg/tőke

Szüreti időpont

2014. október 20. mustfok 24,5 MM

 

 

Vinifikáció

A túlérett enyhén töppedt szőlő a bogyózást követően 6 órás hideg áztatásra került sor. Az erjedést 24 órás mustülepítés előzte meg. A tétel természetes élesztők segítségével erjedt ki.

Érlelés

9 hónapig 5-6 éves 225 literes fahordóban,

Analitikai adatok

13 % vol alkohol, 5,7 g/l sav,

52 g/l maradék cukor 28 g/l extrakt

Palackozás

 

 

2015 augusztusában derítést és szűrést követően

A bor készítése során fölhasznált anyagok: borászati élesztő tápanyag, borkén, bentonit,

 

Szólj hozzá!

Szürkebarát 2014

2015.11.04. 19:42 cser11

Forgalomba került a 2014-es Szürkebarát borunk

 

                         SZÜRKEBARÁT

                         2014

Származás

Mátrai borvidék, Gyöngyöstarján

Dűlő

Gömöri

Talajtipus

Andezit törmelékben gazdag Barna erdőtalaj

Szőlőfajta

Szürkebarát

Ültetvény kora

11 év

Sűrűség

4000 tőke/ha

Hozam

28 hl/ha 1 kg/tőke

Szüreti időpont

2014. október 3. mustfok 20,5 MM

 

 

Vinifikáció

A teljesen érertt, részben botritiszes szőlő a bogyózást követően azonnal préselésre került. Az erjedést 24 órás mustülepítés előzte meg. A tétel fajélesző segítségével erjedt ki, tartályban a teljes tétel 4 hónapig volt finomseprőn érlelve felkeverés nélkül.

Érlelés

9 hónapig 50 %-a 1-6 éves 225 literes fahordóban,

50 %-a pedig tartályban

Analitikai adatok

13 % vol alkohol, 5,8 g/l sav,

5 g/l maradék cukor 24 g/l extrakt

Palackozás

 

2015 júliusában derítést és szűrést követően.

A bor készítése során felhasznált anyagok: borkén, borászati élesztő tápanyag, semleges illatokat ízeket termelő borászati fajélesztő, bentonit (derítéshez)

A VinCe Magazin 2016 márciusi Szürkebarát tesztjének legjobb bora.

      

Szólj hozzá!

Turán 2013

2015.08.08. 19:30 cser11

Forgalomba került a 2013-as Turán borunk.

 

                         TURÁN

                         2013

 

Származás

Mátrai borvidék, Gyöngyöstarján

Dűlő

Kútgödör

Talajtipus

Andeziten kialakult Barna erdőtalaj

Szőlőfajta

Turán

Ültetvény kora

14 év

Sűrűség

3500 tőke/ha

Hozam

50 hl/ha 2 kg/tőke

Szüreti időpont

2013. szeptember 19. mustfok 19 MM

 

 

Vinifikáció

Az erjedés 2 nap hideg áztatás után indult be természetes élesztők segítségével. A préselésre a szüret után 7 nappal került sor. A biológiai almasavbomlás fahordóban spontán ment végbe.

Érlelés

6 hónap tartályban majd 6 hónap 10 hektoliteres fahordóban

Analitikai adatok

12 % vol alkohol, 4,5 g/l sav,

1,1 g/l maradék cukor 30,5 g/l extrakt

Palackozás

 

 

2014 decemberében közepesen finom (AF 70-es) lapszűrést követően.

 

A bor készítése során felhasznált anyagok: borkén

 

Szólj hozzá!

Címkék: boraink

Cabernet Sauvignon 2013

2015.08.01. 20:28 cser11

Forgalomba került a 2013-as Cabernet Sauvignon borunk

 

                         CABERNET SAUVIGNON

                         2013

 

Származás

Mátrai borvidék, Gyöngyöstarján

Dűlő

Kútgödör

Talajtipus

Andeziten kialakult Barna erdőtalaj

Szőlőfajta

Cabernet Sauvignon

Ültetvény kora

14 év

Sűrűség

3500 tőke/ha

Hozam

50 hl/ha 2 kg/tőke

Szüreti időpont

2013. október 13. mustfok 21 MM

 

 

Vinifikáció

Az erjedés 1 nap hideg áztatás után indult be természetes élesztők segitségével. A préselésre a szüret után 7 nappal került sor. A biológiai almasavbomlás fahordóban spontán ment végbe.

Érlelés

2 hónapig tartályban 16 hónapig harmadik és negyedik töltésű 225 literes fahordóban

Analitikai adatok

13,8 % vol alkohol, 4,9 g/l sav,

1,6 g/l maradék cukor 29,5 g/l extrakt

Palackozás

 

 

2015. májusában közepesen finom (AF 70-es) lapszűrést követően.

A bor készítése során felhasznált anyagok: borkén

                

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: boraink

Olaszrizling 2014

2015.07.25. 20:23 cser11

Forgalomba került, a 2014-es Olaszrizling borunk

 

                        OLASZ RIZLING

                         2014

 

Származás

Mátrai borvidék, Gyöngyöstarján

Dűlő

Papjuss

Talajtipus

Andeziten kialakult Barna erdőtalaj

Szőlőfajta

Olasz rizling

Ültetvény kora

6 év

Sűrűség

4000 tőke/ha

Hozam

40 hl/ha, 1,5 kg/tőke

Szüreti időpont

2014 október 13. mustfok 19,5 MM

 

 

Vinifikáció

Az egészséges szépen érett szőlő bogyózás és zúzás után azonnal a présbe került. Az erjesztést 24 órás mustülepítés előzte meg. A teljes tétel tartályban erjedt majd az erjedés után a tétel 20 %-a új fahordóban 80 %-a pedig tartályban érlelődött. Az első fejtés után 6 hónapig finomseprőn érlelődött a bor felkeverés nélkül

Érlelés

A tétel 20 %-a 7 hónapig első töltésű 225 literes fahordóban, 80 %- a szintén 7 hónapig tartályban érlelődött.

Analitikai adatok

12,5 % vol alkohol, 5,4 g/l sav,

3 g/l maradék cukor 21,5 g/l extrakt

Palackozás

2014 júniusában bentonitos derítés, és finom (AF 110-es) lapszűrést követően.

 

A bor készítése során felhasznált anyagok: borkén, borászati élesztő tápanyag, semleges illatokat ízeket termelő borászati fajélesztő, bentonit (derítéshez)

Szólj hozzá!

Címkék: boraink

Nyitány Rozé 2014

2015.02.08. 17:37 cser11

Forgalomba került a 2014-es Nyitány rozé borunk.

                         NYITÁNY ROZÉ

                         2014

 

Származás

Mátrai borvidék, Gyöngyöstarján

Dűlő

Szárazvölgy

Talajtípus

Andeziten kialakult Barna erdőtalaj

Szőlőfajta

Kékfrankos

Ültetvény kora

35 év

Sűrűség

3000 tőke/ha

Hozam

55 hl/ha 2,5 kg/tőke

Szüreti időpont

2014. szeptember 22, és október 20. között 3 időpontban. mustfok 17, 18, és 20 MM

 

 

Vinifikáció

Három időpontban szüretelve, a színmust leengedése a kékszőlő cefréjéről 4-8 órás áztatás után történt meg. Az erjesztés 3 különböző fajélesztő segítségével ment végbe. A tétel egy része 20-23 C fokon, a másik része 15-18 C fokon erjedt

Érlelés

4 hónap tartályban

Analitikai adatok

12,5 % vol alkohol, 6 g/l sav,

5,1 g/l maradék cukor 21.3 g/l extrakt

Palackozás

 

 

2014. január elején derítést, és lapszűrést követően.

A bor készítése során felhasznált anyagok: borászati élesztő tápanyag, borászati fajélesztő, borkén, bentonit (derítéshez)

Szólj hozzá!

Címkék: boraink

Cabernet Sauvignon 2012

2015.02.08. 17:35 cser11

Cabernet Sauvignon 2012

Származás

Mátrai borvidék, Gyöngyöstarján

Dűlő

Kútgödör

Talajtipus

Andeziten kialakult Barna erdőtalaj

Szőlőfajta

Cabernet Sauvignon

Ültetvény kora

13 év

Sűrűség

3500 tőke/ha

Hozam

50 hl/ha 2 kg/tőke

Szüreti időpont

2012. Szeptember 18. mustfok 21 MM

 

 

Vinifikáció

Az erjedés 1 nap hideg áztatás után indult be természetes élesztők segitségével. A préselésre a szüret után 8 nappal került sor. A biológiai almasavbomlás fahordóban spontán ment végbe.

Érlelés

3 hónapig tartályban 14 hónapig 10 hl-es fahordóban

Analitikai adatok

13,05 % vol alkohol, 5 g/l sav,

1,4 g/l maradék cukor 32 g/l extrakt

Palackozás

 

 

2013 február végén közepesen finom (AF 70-es) lapszűrést követően.

A bor készítése során felhasznált anyagok: borkén

Szólj hozzá!

Címkék: boraink

Szüret 2014

2014.11.08. 21:11 cser11

Néhány gondolat a 2014-es évjáratról, és a szüretről.

Alapvetően szerencsésnek mondhatjuk, magunkat, 2014-es évjárat kapcsán, a legnagyobb mennyiségbeli veszteségeinket tavasszal kellett elkönyvelnünk, sajnos nem számoltunk, az enyhe tél során nagy számban áttelelt, ékköves araszoló, és atka kártétellel, aminek következtében kénytelenek voltunk a saját kárunkon tanulni.

Az év közbeni erőteljes lisztharmat fertőzési nyomást, azonban sikerült egészen jól kivédenünk, az átlagos 6-7 permetezés helyett 7-8 permetezéssel sikerült megvédenünk a szőlőinket.

Az augusztusi esők azonban újra megtizedelték néhány fajtában a mennyiséget, ekkor a Sárgamuskotály, a Hárslevelű, a Szürkebarát, és különös módon a vastag héjú Tramini, is elkezdett rothadni, ezen területeken kénytelenek voltunk a rothadó fürtöket, fürtrészeket a földre ledobálni.

Mindezek után jött szeptember, amikor is 11-és 15 között lehullott 120 mm csapadék, aminek következtében azt gondoltuk, ennek az évjáratnak befellegzett, ezt már nem fogja kibírni a szőlő, minden bogyó fölrepedezik, és tönkremegy a teljes termés, ez azonban hál istennek nem következett be, illetve csak néhány fajtánál. A Sárgamuskotály teljesen odalett, a Hárslevelű nagyrészt, azonban az Olaszrizling, a Zenit, a Kékfrankos, és csodaszámba menően a Szürkebarát meglehetősen jól viselte a sok csapadékot, ezen fajtáknál 0-20 százalék között volt a szétrepedt bogyók aránya.

A szeptember közepi nagy esők után azonban A Mártai borvidéken és Gyöngyöstarjánban beköszöntött a néha felhős borongós, de többnyire napsütéses SZÁRAZ idő, ami megmentette az évjáratot, egészen október 21-ig mindössze 3 alkalommal esett eső összesen 15 20 mm.

Szeptember közepétől a végéig leszedtük a fehér lédig alapborokat, majd október elején a Szürkebarátot 21,5 mustfokkal, és a Hárslevelűt 20 mustfokkal, majd a rozé alapanyagok következtek 17,5 és 19,5 közötti mustfokokkal. Az Olaszrizlinget október közepén szedtük 20 mustfokkal, míg a Bérc alapanyag Zenitet október 20-án 24 mustfokkal tudtuk leszüretelni.

A borok intenzívek tiszta ízűek, illatúak, nem túlzó, de határozott savakkal.

Az idei, és a szintén nehéz 2010-es évjárat komoly tanúsága, hogy a mostoha időjárást, az Olaszrizling, a Kékfrankos, és a Zenit nagyon jól viselik, biztos, hogy ezen fajtáknak a jövőben nagyobb szerepet fogunk biztosítani.

Szólj hozzá!

Szürkebarát 2013

2014.11.06. 20:27 cser11

Forgalomba került a 2013-as Szürkebarát borunk

 

                         SZÜRKEBARÁT

                         2013

Származás

Mátrai borvidék, Gyöngyöstarján

Dűlő

Gömöri

Talajtipus

Andezit törmelékben gazdag Barna erdőtalaj

Szőlőfajta

Szürkebarát

Ültetvény kora

10 év

Sűrűség

4000 tőke/ha

Hozam

56 hl/ha 2 kg/tőke

Szüreti időpont

2013. szeptember 14. mustfok 21 MM

 

 

Vinifikáció

A teljesen érertt szőlő a bogyózást követően azonnal préselésre került. Az erjedést 24 órás mustülepítés előzte meg. A tétel fajélesző segítségével erjedt ki, részben használt 225 literes hordókban, részben tartályban a teljes tétel 4 hónapig volt finomseprőn érlelve felkeverés nélkül.

Érlelés

11 hónapig 50 %-a 1-6 éves 225 literes fahordóban,

50 %-a pedig tartályban

Analitikai adatok

13 % vol alkohol, 6 g/l sav,

11 g/l maradék cukor 20 g/l extrakt

Palackozás

 

2014 augusztusában derítést és szűrést követően.

A bor készítése során felhasznált anyagok: borkén, borászati élesztő tápanyag, semleges illatokat ízeket termelő borászati fajélesztő, bentonit (derítéshez)

Szólj hozzá!

Címkék: boraink

Nyitány Fehér 2013

2014.09.27. 19:44 cser11

Forgalomba került a 2013-as Nyitány Fehér házasításunk.

Származás

Mátrai borvidék, Gyöngyöstarján

Dűlő

Papjuss, Barna tanya, Gömöri

Talajtipus

Andeziten kialakult Barna erdőtalaj

Szőlőfajta

Olasz rizling 50%, Szürkebarát 30 % Tramini 20%

Ültetvény kora

4 év, 10 év,

Sűrűség

4000 tőke/ha

Hozam

1-2,5 kg/tőke

Szüreti időpont

2013 szeptember 4- 27. között, mustfok 20,5 MM

 

 

Vinifikáció

A Tramini bogyózás és zúzás után 4 órát ázott héjon az Olaszrizling és a Szürkebarát azonnal a présbe került. Az erjesztést 24 órás mustülepítés előzte meg. az Olaszrizling és a Szürkebarát részben fahordóban erjedt és érlelődött, míg a Tramini tartályban erjedt, és érlelődött. Az első fejtés után mindhárom fajta 3 hónapig finomseprőn érlelődött felkeverés nélkül

Érlelés

Az Olaszrizling és a Szürkebarát 2/3-a 11 hónapig tartályban egyharmada használt 225 literes fahordóban, a Tramini 11 hónapig tartályban érlelődött.

Analitikai adatok

13 % vol alkohol, 5,7 g/l sav,

5 g/l maradék cukor 22 g/l extrakt

Palackozás

2014. augusztusában bentonitos derítés, és finom (AF 110-es) lapszűrést követően.

 

A bor készítése során fölhasznált anyagok: borkén, borászati fajélesztő, borászati élesztőtápanyag, bentonit.

1 komment

Címkék: boraink

Bérc 2013

2014.09.27. 13:41 cser11

Forgalomba került a 2013-as Bérc borunk

Származás

Mátrai borvidék, Gyöngyöstarján

Dűlő

Hivatalos elnevezése Paskom, köznyelvben Bérc

Talajtipus

Andezit törmelékben gazdag Barna erdőtalaj

Szőlőfajta

Zenit 75 %, Sárgamuskotály 25 %

Ültetvény kora

10 év

Sűrűség

4000 tőke/ha

Hozam

28 hl/ha 1 kg/tőke

Szüreti időpont

2013. november 6. mustfok 25 MM

 

 

Vinifikáció

A túlérett enyhén töppedt szőlő a bogyózást követően 12 órás hideg áztatásra került sor. Az erjedést 36 órás mustülepítés előzte meg. A tétel természetes élesztők segítségével erjedt ki.

Érlelés

9 hónapig 5-6 éves 225 literes fahordóban,

Analitikai adatok

13 % vol alkohol, 6,4 g/l sav,

59 g/l maradék cukor 26 g/l extrakt

Palackozás

 

 

2014 augusztusában derítést és szűrést követően

A bor készítése során fölhasznált anyagok: borászati élesztő tápanyag, borkén, bentonit,

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: boraink

Hárslevelű 2013

2014.09.26. 19:40 cser11

Forgalomba kerül az első Hárslevelű borunk

 

Származás

Mátrai borvidék, Gyöngyöstarján

Dűlő

Papjuss

Talajtipus

Andeziten kialakult Barna erdőtalaj

Szőlőfajta

Hárslevelű

Ültetvény kora

kb. 35 év

Sűrűség

2400 tőke/ha

Hozam

17 hl/ha, 1 kg/tőke

Szüreti időpont

2013 október 25. mustfok 23 MM

 

 

Vinifikáció

A túlérett és töppedt szemeket tartalmazó szőlő bogyózás és zúzás után azonnal a présbe került. Az erjesztést 24 órás mustülepítés előzte meg. A teljes tétel fahordóban erjedt december végéig. Az első fejtés után 3 hónapig finomseprőn érlelődött a bor felkeverés nélkül

Érlelés

A tétel 8 hónapig ötödikdik és hatodikdik töltésű 225 literes fahordóban, érlelődött.

Analitikai adatok

14,5 % vol alkohol, 6,7 g/l sav,

7 g/l maradék cukor 25 g/l extrakt

Palackozás

2014 júliusában bentonitos derítés, és finom (AF 110-es) lapszűrést követően.

 

A bor készítése során felhasznált anyagok: borkén, borászati élesztőtápanyag, semleges ízeket,illatokat termelő fajélesztő, bentonit.

Szólj hozzá!

Címkék: boraink

Olaszrizling 2013

2014.07.28. 09:15 cser11

Forgalomba került a 2013-as Olaszrizling borunk

                         OLASZ RIZLING

                         2013

                 Származás:

Mátrai borvidék, Gyöngyöstarján

                            Dűlő:

Borhy

                   Talajtipus:

Andeziten kialakult Barna erdőtalaj

                   Szőlőfajta:

Olasz rizling

Ültetvény kora:

5 év

Sűrűség:

4000 tőke/ha

Hozam:

50 hl/ha, 2 kg/tőke

Szüreti időpont:

2013 szeptember 27. mustfok 21 MM

 

 

Vinifikáció:

Az egészséges szépen érett szőlő bogyózás és zúzás után azonnal a présbe került. Az erjesztést 24 órás mustülepítés előzte meg. A teljes tétel tartályban erjedt majd az erjedés után egyharmada fahordóban kétharmada pedig tartályban érlelődött. Az első fejtés után 5 hónapig finomseprőn érlelődött a bor felkeverés nélkül

Érlelés:

A tétel egyharmada 8 hónapig ötödik és hatodik töltésű 225 literes fahordóban, a kétharmada szintén 9 hónapig tartályban érlelődött.

Analitikai adatok:

13 % vol alkohol, 6 g/l sav,

3 g/l maradék cukor 20 g/l extrakt

Palackozás:

2014 júliusában bentonitos derítés, és finom (AF 110-es) lapszűrést követően.

 A borkészítés során felhasznált anyagok: semleges illatokat ízeket termelő fajélesztő, élesztő tápanyag, borkén, bentonit.

Szólj hozzá!

Címkék: boraink

FRIZZANNA 2013

2014.05.08. 13:37 cser11

Forgalomba került az első gyöngyözőborunk, melynek nevét a négy éves lányunk ihlette.

                         FRIZZANNA

                        Gyöngyözőbor

                         2013

 

Származás

Mátrai borvidék, Gyöngyöstarján

Dűlő

Szárazvölgy, Barna Tanya

Talajtípus

Andeziten kialakult Barna erdőtalaj

Szőlőfajta

Rizlingszilváni 50%, Tramini 50%

Ültetvény kora

34 év, és 5 év

Sűrűség

3000, és 4000 tőke/ha

Hozam

55 hl/ha 2,5 kg/tőke

Szüreti időpont

2013 szeptember 5-6.mustfok 19,5 MM

 

 

Vinifikáció

A Rizlingszilváni bogyózás után közvetlenül préselve, a Tramini 4 órás áztatás után préselve, ezután 24 órás mustülepítés, majd fajélesztős beoltás után erjesztés 15-22 C fokon

Érlelés

4 hónap tartályban, majd a széndioxid jobb beépülése végett 4 hónap pihentetés palackban a forgalomba hozatal előtt.

Analitikai adatok

12,5 % vol alkohol, 5,3 g/l sav,

8 g/l maradék cukor 18 g/l extrakt

 

 

A bor készítése során felhasznált anyagok: borászati pektinbontó enzim, borászati élesztő tápanyag, borászati fajélesztő, borkén, bentonit (derítéshez)

Szólj hozzá!

Címkék: boraink

Nyitány Rozé 2013

2014.02.03. 19:32 cser11

Forgalomba került a 2013-as Nyitány Rozé borunk.

     

                  NYITÁNY ROZÉ

                         2013

 

Származás:

Mátrai borvidék, Gyöngyöstarján

Dűlő:

Szárazvölgy

Talajtípus:

Andeziten kialakult Barna erdőtalaj

Szőlőfajta:

Kékfrankos

Ültetvény kora:

34 év

Sűrűség:

3000 tőke/ha

Hozam:

55 hl/ha 2,5 kg/tőke

Szüreti időpont:

2013 szeptember 15, és október 5. között 3 időpontban. mustfok 18, 19,5, és 21 MM

 

 

Vinifikáció:

Három időpontban szüretelve, a színmust leengedése a kékszőlő cefréjéről 4-8 órás áztatás után történt meg. Az erjesztés 3 különböző fajélesztő segítségével ment végbe. A tétel egy része 20-23 C fokon, a másik része 15-18 C fokon erjedt

Érlelés:

4 hónap tartályban

Analitikai adatok:

13 % vol alkohol, 6,1 g/l sav,

6,1 g/l maradék cukor 19,6 g/l extrakt

Palackozás:

 

 

2014. január közepén derítést, és lapszűrést követően.

A bor készítése során felhasznált anyagok: borászati pektinbontó enzim, borászati élesztő tápanyag, borászati fajélesztő, borkén, bentonit (derítéshez)

Szólj hozzá!

Címkék: boraink

Bérc 2012

2013.11.19. 19:23 cser11

                         BÉRC

                         2012

 

Származás:

 Mátrai borvidék, Gyöngyöstarján

Dűlő:

 Hivatalos elnevezése Paskom, köznyelvben Bérc

Talajtipus:

 Andezit törmelékben gazdag Barna erdőtalaj

Szőlőfajta:

 Zenit

Ültetvény kora:

 9 év

Sűrűség:

 4000 tőke/ha

Hozam:

 25 hl/ha 0,7 kg/tőke

Szüreti időpont:

 2012. szeptember 20. mustfok 24,5 MM

 

 

Vinifikáció:

A túlérett enyhén töppedt szőlő a bogyózást követően 6 órás hideg áztatásra került sor. Az erjedést 30 órás mustülepítés előzte meg. A tétel természetes élesztők segítségével erjedt ki.

Érlelés:

 10 hónapig 2 db 3 éves 225 literes fahordóban,

Analitikai adatok:

 13,02 % vol alkohol, 6,2 g/l sav,

55 g/l maradék cukor 25,2 g/l extrakt

Palackozás:

 

 

 2013 augusztusában derítést és szűrést követően

A bor készítése során fölhasznált anyagok: borászati élesztő tápanyag, borkén, bentonit,

 

Szólj hozzá!

Címkék: boraink

Turán 2012

2013.09.20. 17:04 cser11

Forgalomba került a 2012-es Turán borunk                    

                         TURÁN

                         2012

 

Származás:

 Mátrai borvidék, Gyöngyöstarján

Dűlő:

 Kútgödör

Talajtipus:

 Andeziten kialakult Barna erdőtalaj

Szőlőfajta:

 Turán

Ültetvény kora:

 13 év

Sűrűség:

 3500 tőke/ha

Hozam:

 60 hl/ha 2,5 kg/tőke

Szüreti időpont:

 2012. szeptember 10. mustfok 22 MM

 

 

Vinifikáció:

 Az erjedés 1 nap hideg áztatás után indult be természetes élesztők segítségével. A préselésre a szüret után 7 nappal került sor. A biológiai almasavbomlás fahordóban spontán ment végbe.

Érlelés:

 6 hónap tartályban majd 6 hónap harmad és negyed töltésű 225 literes fahordóban

Analitikai adatok:

 14,3 % vol alkohol, 4,6 g/l sav,

0,7 g/l maradék cukor 33 g/l extrakt

Palackozás:

 

 

 2013 augusztus végén, közepesen finom (AF 70-es) lapszűrést követően.

 

A bor készítése során felhasznált anyagok: borkén

Szólj hozzá!

Címkék: boraink

Nyitány Fehér 2012

2013.07.08. 20:49 cser11

Forgalomba került az első fehér házasításunk, mely egy a jövőben kialakulandó 3 tagú borcsalád második tagjaként, a Nyitány Fehér nevet kapta.

                         NYITÁNY FEHÉR

                         2012

 

Származás:

 Mátrai borvidék, Gyöngyöstarján

Dűlő:

 Papjuss, Barna tanya

Talajtipus:

 Andeziten kialakult Barna erdőtalaj

Szőlőfajta:

 Hárslevelű 45%, Olasz rizling 30%, Tramini 25%

Ültetvény kora:

 35 és 4 év

Sűrűség:

 2400 és 4000 tőke/ha

Hozam:

 0.3-2 kg/tőke

Szüreti időpont:

 2012 szeptember 1- 24. között, mustfok 21 MM

 

 

Vinifikáció:

 A Tramini, és a Hárslevelű bogyózás és zúzás után 4 órát ázott a héján az Olaszrizling azonnal a présbe került. Az erjesztést 24 órás mustülepítés előzte meg. A Tramini és a Hárslevelű fahordóban erjedt és érlelődött, míg az Olaszrizling tartályban erjedt, és érlelődött. Az első fejtés után mindhárom fajta 3 hónapig finomseprőn érlelődött felkeverés nélkül

Érlelés:

 A Tramini és a Hárslevelű 8 hónapig harmadik és ötödik töltésű 225 literes fahordóban, az Olaszrizling 8 hónapig tartályban érlelődött.

Analitikai adatok:

 13,5 % vol alkohol, 5,2 g/l sav,

4 g/l maradék cukor 20 g/l extrakt

Palackozás:

 2013. június közepén bentonitos derítés, és finom (AF 110-es) lapszűrést követően.

            

A bor készítése során felhasznált anyagok: borkén, semleges ízeket illatokat termelő fajélesztő, borászati élesztő tápanyag, bentonit,     

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: boraink

Olaszrizling 2012

2013.05.24. 18:48 cser11

Forgalomba került a 2012 Olaszrizling borunk.

                         OLASZ RIZLING

                         2012

 

Származás:

 Mátrai borvidék, Gyöngyöstarján

Dűlő:

 Borhy

Talajtipus:

 Andeziten kialakult Barna erdőtalaj

Szőlőfajta:

 Olasz rizling

Ültetvény kora:

 4 év

Sűrűség:

 4000 tőke/ha

Hozam:

 50 hl/ha, 2 kg/tőke

Szüreti időpont:

 2012 szeptember 14. mustfok 21 MM

 

 

Vinifikáció:

 Az egészséges szépen érett szőlő bogyózás és zúzás után azonnal a présbe került. Az erjesztést 24 órás mustülepítés előzte meg. A tétel egyharmada fahordóban erjedt és érlelődött kétharmada tartályban erjedt, és érlelődött. Az első fejtés után 3 hónapig finomseprőn érlelődött a bor felkeverés nélkül

Érlelés:

 A tétel egyharmada 7 hónapig negyedik és ötödik töltésű 225 literes fahordóban, a kétharmada szintén 7 hónapig tartályban érlelődött.

Analitikai adatok:

 13,2 % vol alkohol, 5,7 g/l sav,

5 g/l maradék cukor 20 g/l extrakt

Palackozás:

 2013 április végén bentonitos derítés, és finom (AF 110-es) lapszűrést követően.

Szólj hozzá!

Címkék: boraink

VinCe Magazin 2013 Áprilisi rozéteszt

2013.04.18. 12:19 cser11

A VinCe Magazin 2013 áprilisi Rozé tesztjét a mi 2012-es Nyitány Rozénk nyerte, különösen nagy öröm számunkra, mivel már harmadik éve jól szereplünk ezen a rozéteszten.

Tavalyelőtt a 2010-es rozénk  hatodik lett, míg tavaly a 2011-es megnyerte a tesztet.

A VinCe magazin tesztjein elért eredményeink elismeréséül a legígéretesebb tehetségnek címzett oklevelet is kaptunk az újságtól.

Legjobb tudomásom szerint a magazin fennállása óta még nem sikerült senkinek két egymást követő évben megnyernie ugyanazt a tematikus tesztet.

Az ilyen sikerek sok energiát adnak a további munkához.

Szólj hozzá!

Cabernet Sauvignon 2011

2013.03.13. 19:06 cser11

Forgalomba került a 2011-es Cabernet Sauvignon borunk

                         CABERNET SAUVIGNON

                         2011

 

Származás

Mátrai borvidék, Gyöngyöstarján

Dűlő

Kútgödör

Talajtipus

Andeziten kialakult Barna erdőtalaj

Szőlőfajta

Cabernet Sauvignon

Ültetvény kora

12 év

Sűrűség

3500 tőke/ha

Hozam

50 hl/ha 2 kg/tőke

Szüreti időpont

2011 október 1. mustfok 21 MM

 

 

Vinifikáció

Az erjedés 2 nap hideg áztatás után indult be természetes élesztők segítségével. A préselésre a szüret után 9 nappal került sor. A biológiai almasavbomlás fahordóban spontán ment végbe.

Érlelés

a tétel egyik fele 16 hónapig harmadik és negyedik  töltésű 225 literes fahordóban,  a másik fele 16 hónapig 10 hl es fahordóban

Analitikai adatok

13,37 % vol alkohol, 5,3 g/l sav,

0 g/l maradék cukor 30,8 g/l extrakt

Palackozás

 

 

2013 februárjában közepesen finom (AF 70-es) lapszűrést követően.

A bor készítése során felhasznált anyagok: borkén

Szólj hozzá!

Címkék: boraink

NYITÁNY Rozé 2012

2013.01.24. 18:00 cser11

Forgalomba került a 2012-es NYITÁNY Rozé borunk

                         NYITÁNY ROZÉ

                         2012

 

Származás:

Mátrai borvidék, Gyöngyöstarján 70 %, Atkár 30 %

 

Talajtipus:

Andeziten kialakult Barna erdőtalaj

Szőlőfajta:

Kékfrankos 70 %, Cabernet Franc 30 %

Ültetvény kora:

33 év Kékfrankos, 10 év Cabernet Franc

Sűrűség:

3000 tőke/ha

Hozam:

55 hl/ha 2,5 kg/tőke

Szüreti időpont:

2012 szeptember 4, és 15 között 3 időpontban. mustfok 18, 19,5, és 21 MM

 

 

Vinifikáció:

Három időpontban szüretelve, a színmust leengedése a kékszőlő cefréjéről 4 órás áztatás után történt meg. Az erjesztés 3 különböző fajélesztő segítségével ment végbe. A tétel egy része 20-25 C fokon, a másik része 18-20 C fokon erjedt

Érlelés:

5 hónap tartályban

Analitikai adatok:

12,5 % vol alkohol, 6,1 g/l sav,

5,5 g/l maradék cukor 20,2 g/l extrakt

Palackozás:

 

 

2012 január közepén derítést, és lapszűrést követően.

A bor készítése során felhasznált anyagok: borászati pektinbontó enzim, borászati élesztő tápanyag, borászati fajélesztő, borkén, bentonit (derítéshez)

A VinCe Magazin 2013-as Rozé tesztjének legjobb bora.

Borleírás: "Világos bíborszín. Jó intenzitású, tiszta, finom, gyümölcsillat, akár a hamvas őszibarack. Jól elkészített, közepesen telt, friss, zamatos, piros gyümölcsökben gazdag rozé finom savakkal, fanyarsággal, hosszú lecsengéssel." VinCe Magazin 2013 április

Szólj hozzá!

Címkék: boraink

Turán 2011

2012.12.11. 19:06 cser11

Forgalomba kerül a 2011-es Turán borunk

                         TURÁN 2011

Származás:

Mátrai borvidék, Gyöngyöstarján

Dűlő:

Kútgödör

Talajtipus:

Andeziten kialakult Barna erdőtalaj

Szőlőfajta:

Turán

Ültetvény kora:

12 év

Sűrűség:

3500 tőke/ha

Hozam:

60 hl/ha 2,5 kg/tőke

Szüreti időpont:

2011 szeptember 9. mustfok 20,5 MM

 

 

Vinifikáció:

Az erjedés 1 nap hideg áztatás után indult be természetes élesztők segitségével. A préselésre a szüret után 7 nappal került sor. A biológiai almasavbomlás fahordóban spontán ment végbe.

Érlelés:

3 hónap tartályban majd 12 hónap harmad és negyed töltésű 225 literes fahordóban

Analitikai adatok

13 % vol alkohol, 5 g/l sav,

1 g/l maradék cukor 33,6 g/l extrakt

Palackozás:

 

 

2012 novemberében közepesen finom (AF 70-es) lapszűrést követően.

 

A bor készítése során felhasznált anyagok: borkén

                 

1 komment

Címkék: boraink