KÉKFRANKOS
2016
Származás |
Mátrai borvidék, Gyöngyöstarján |
Dűlő |
Szárazvölgy |
Talajtipus |
Andeziten kialakult Barna erdőtalaj |
Szőlőfajta |
Kékfrankos |
Ültetvény kora |
3 év |
Sűrűség |
4500 tőke/ha |
Hozam |
22 hl/ha 0,7 kg (4-5 fürt)/tőke |
Szüreti időpont |
2016. szeptember 18. mustfok 21 MM |
|
|
Vinifikáció |
Az erjedés 1 nap hideg áztatás után indult be természetes élesztők segítségével. A préselésre a szüret után 7 nappal került sor. A biológiai almasavbomlás fahordóban spontán ment végbe. |
Érlelés |
2 hónap tartályban majd 12 hónap 2,25 hektoliteres fahordóban (5-6 éves) |
Analitikai adatok |
13,5 % vol alkohol, 5 g/l sav, 1 g/l maradék cukor 32 g/l extrakt |
Palackozás
Borleírás |
2017 decemberében közepesen finom (AF 70-es) lapszűrést követően.
A bor készítése során felhasznált anyagok: borkén
Csillogó sötét-rubin szín. Vonzó, összetett, nemes illatában áfonyára, kékszilvára és ribizlire emlékeztető jegyek. Kerek, harmonikus, lédús korty, minden porcikájából friss gyümölcsösség árad. A Kékfrankos gyümölcsös, elegáns arca. |