Forgalomba került a 2014-es Nyitány Fehér borunk
NYITÁNY FEHÉR
2014
Származás |
Mátrai borvidék, Gyöngyöstarján |
Dűlő |
Papjuss, Barna tanya, Paskom |
Talajtipus |
Andeziten kialakult Barna erdőtalaj |
Szőlőfajta |
Hárslevelű 50%, Tramini 20%, Ottonel Muskotály 20%, Olaszrizling 10% |
Ültetvény kora |
5 és 50 év közötti ültetvények |
Sűrűség |
2500-4000 tőke/ha |
Hozam |
1-2,5 kg/tőke |
Szüreti időpont |
2014. szeptember 7- 30. között, mustfok 20 MM |
|
|
Vinifikáció |
A Tramini és az Ottonel Muskotály bogyózás és zúzás után 4 órát ázott héjon a Hárslevelű és az Olaszrizling azonnal a présbe került. Az erjesztést 24 órás mustülepítés előzte meg. A Hárslevelű fahordóban erjedt és érlelődött, míg a többi fajta tartályban erjedt, és érlelődött. A bortételek 5 hónapig finomseprőn érlelődtek felkeverés nélkül |
Érlelés |
A Hárslevelű 11 hónapig használt 225 literes fahordóban a többi fajta pedig 11 hónapig tartályban érlelődött. |
Analitikai adatok |
12,5 % vol alkohol, 6 g/l sav, 5 g/l maradék cukor 25 g/l extrakt |
Palackozás |
2015. augusztusában derítés, és lapszűrést követően. A bor készítése során felhasznált anyagok: borászati élesztő tápanyag, borászati fajélesztő, borkén, bentonit (derítéshez) |