Forgalomba került, a 2014-es Olaszrizling borunk
OLASZ RIZLING
2014
Származás |
Mátrai borvidék, Gyöngyöstarján |
Dűlő |
Papjuss |
Talajtipus |
Andeziten kialakult Barna erdőtalaj |
Szőlőfajta |
Olasz rizling |
Ültetvény kora |
6 év |
Sűrűség |
4000 tőke/ha |
Hozam |
40 hl/ha, 1,5 kg/tőke |
Szüreti időpont |
2014 október 13. mustfok 19,5 MM |
|
|
Vinifikáció |
Az egészséges szépen érett szőlő bogyózás és zúzás után azonnal a présbe került. Az erjesztést 24 órás mustülepítés előzte meg. A teljes tétel tartályban erjedt majd az erjedés után a tétel 20 %-a új fahordóban 80 %-a pedig tartályban érlelődött. Az első fejtés után 6 hónapig finomseprőn érlelődött a bor felkeverés nélkül |
Érlelés |
A tétel 20 %-a 7 hónapig első töltésű 225 literes fahordóban, 80 %- a szintén 7 hónapig tartályban érlelődött. |
Analitikai adatok |
12,5 % vol alkohol, 5,4 g/l sav, 3 g/l maradék cukor 21,5 g/l extrakt |
Palackozás |
2014 júniusában bentonitos derítés, és finom (AF 110-es) lapszűrést követően. |
A bor készítése során felhasznált anyagok: borkén, borászati élesztő tápanyag, semleges illatokat ízeket termelő borászati fajélesztő, bentonit (derítéshez)