Néhány gondolat a 2014-es évjáratról, és a szüretről.
Alapvetően szerencsésnek mondhatjuk, magunkat, 2014-es évjárat kapcsán, a legnagyobb mennyiségbeli veszteségeinket tavasszal kellett elkönyvelnünk, sajnos nem számoltunk, az enyhe tél során nagy számban áttelelt, ékköves araszoló, és atka kártétellel, aminek következtében kénytelenek voltunk a saját kárunkon tanulni.
Az év közbeni erőteljes lisztharmat fertőzési nyomást, azonban sikerült egészen jól kivédenünk, az átlagos 6-7 permetezés helyett 7-8 permetezéssel sikerült megvédenünk a szőlőinket.
Az augusztusi esők azonban újra megtizedelték néhány fajtában a mennyiséget, ekkor a Sárgamuskotály, a Hárslevelű, a Szürkebarát, és különös módon a vastag héjú Tramini, is elkezdett rothadni, ezen területeken kénytelenek voltunk a rothadó fürtöket, fürtrészeket a földre ledobálni.
Mindezek után jött szeptember, amikor is 11-és 15 között lehullott 120 mm csapadék, aminek következtében azt gondoltuk, ennek az évjáratnak befellegzett, ezt már nem fogja kibírni a szőlő, minden bogyó fölrepedezik, és tönkremegy a teljes termés, ez azonban hál istennek nem következett be, illetve csak néhány fajtánál. A Sárgamuskotály teljesen odalett, a Hárslevelű nagyrészt, azonban az Olaszrizling, a Zenit, a Kékfrankos, és csodaszámba menően a Szürkebarát meglehetősen jól viselte a sok csapadékot, ezen fajtáknál 0-20 százalék között volt a szétrepedt bogyók aránya.
A szeptember közepi nagy esők után azonban A Mártai borvidéken és Gyöngyöstarjánban beköszöntött a néha felhős borongós, de többnyire napsütéses SZÁRAZ idő, ami megmentette az évjáratot, egészen október 21-ig mindössze 3 alkalommal esett eső összesen 15 20 mm.
Szeptember közepétől a végéig leszedtük a fehér lédig alapborokat, majd október elején a Szürkebarátot 21,5 mustfokkal, és a Hárslevelűt 20 mustfokkal, majd a rozé alapanyagok következtek 17,5 és 19,5 közötti mustfokokkal. Az Olaszrizlinget október közepén szedtük 20 mustfokkal, míg a Bérc alapanyag Zenitet október 20-án 24 mustfokkal tudtuk leszüretelni.
A borok intenzívek tiszta ízűek, illatúak, nem túlzó, de határozott savakkal.
Az idei, és a szintén nehéz 2010-es évjárat komoly tanúsága, hogy a mostoha időjárást, az Olaszrizling, a Kékfrankos, és a Zenit nagyon jól viselik, biztos, hogy ezen fajtáknak a jövőben nagyobb szerepet fogunk biztosítani.