HTML

Csernyik Pince

A Csernyik Pince és a Mátrai borvidék életéről közöl információkat, híreket, érdekességeket.

Címkék

Friss topikok

  • Niterider: Volt szerencsém a 2012-es évjárathoz: REMEK bor!! (2015.12.21. 21:17) Nyitány Fehér 2013
  • LINOLEA: Bérc, Mátrai Zenit 2011, Csernyik Az est meglepetése tudatos, telt, kerek, komplex édesborával, me... (2013.02.15. 10:12) Bérc 2011
  • Hepci: Tetszett, pár napja kártyázás mellé ittuk... (2013.01.13. 13:16) Turán 2011

Szüret 2014

2014.11.08. 21:11 cser11

Néhány gondolat a 2014-es évjáratról, és a szüretről.

Alapvetően szerencsésnek mondhatjuk, magunkat, 2014-es évjárat kapcsán, a legnagyobb mennyiségbeli veszteségeinket tavasszal kellett elkönyvelnünk, sajnos nem számoltunk, az enyhe tél során nagy számban áttelelt, ékköves araszoló, és atka kártétellel, aminek következtében kénytelenek voltunk a saját kárunkon tanulni.

Az év közbeni erőteljes lisztharmat fertőzési nyomást, azonban sikerült egészen jól kivédenünk, az átlagos 6-7 permetezés helyett 7-8 permetezéssel sikerült megvédenünk a szőlőinket.

Az augusztusi esők azonban újra megtizedelték néhány fajtában a mennyiséget, ekkor a Sárgamuskotály, a Hárslevelű, a Szürkebarát, és különös módon a vastag héjú Tramini, is elkezdett rothadni, ezen területeken kénytelenek voltunk a rothadó fürtöket, fürtrészeket a földre ledobálni.

Mindezek után jött szeptember, amikor is 11-és 15 között lehullott 120 mm csapadék, aminek következtében azt gondoltuk, ennek az évjáratnak befellegzett, ezt már nem fogja kibírni a szőlő, minden bogyó fölrepedezik, és tönkremegy a teljes termés, ez azonban hál istennek nem következett be, illetve csak néhány fajtánál. A Sárgamuskotály teljesen odalett, a Hárslevelű nagyrészt, azonban az Olaszrizling, a Zenit, a Kékfrankos, és csodaszámba menően a Szürkebarát meglehetősen jól viselte a sok csapadékot, ezen fajtáknál 0-20 százalék között volt a szétrepedt bogyók aránya.

A szeptember közepi nagy esők után azonban A Mártai borvidéken és Gyöngyöstarjánban beköszöntött a néha felhős borongós, de többnyire napsütéses SZÁRAZ idő, ami megmentette az évjáratot, egészen október 21-ig mindössze 3 alkalommal esett eső összesen 15 20 mm.

Szeptember közepétől a végéig leszedtük a fehér lédig alapborokat, majd október elején a Szürkebarátot 21,5 mustfokkal, és a Hárslevelűt 20 mustfokkal, majd a rozé alapanyagok következtek 17,5 és 19,5 közötti mustfokokkal. Az Olaszrizlinget október közepén szedtük 20 mustfokkal, míg a Bérc alapanyag Zenitet október 20-án 24 mustfokkal tudtuk leszüretelni.

A borok intenzívek tiszta ízűek, illatúak, nem túlzó, de határozott savakkal.

Az idei, és a szintén nehéz 2010-es évjárat komoly tanúsága, hogy a mostoha időjárást, az Olaszrizling, a Kékfrankos, és a Zenit nagyon jól viselik, biztos, hogy ezen fajtáknak a jövőben nagyobb szerepet fogunk biztosítani.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csernyikpince.blog.hu/api/trackback/id/tr986870447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása