Forgalomba kerül az első Hárslevelű borunk
Származás |
Mátrai borvidék, Gyöngyöstarján |
Dűlő |
Papjuss |
Talajtipus |
Andeziten kialakult Barna erdőtalaj |
Szőlőfajta |
Hárslevelű |
Ültetvény kora |
kb. 35 év |
Sűrűség |
2400 tőke/ha |
Hozam |
17 hl/ha, 1 kg/tőke |
Szüreti időpont |
2013 október 25. mustfok 23 MM |
|
|
Vinifikáció |
A túlérett és töppedt szemeket tartalmazó szőlő bogyózás és zúzás után azonnal a présbe került. Az erjesztést 24 órás mustülepítés előzte meg. A teljes tétel fahordóban erjedt december végéig. Az első fejtés után 3 hónapig finomseprőn érlelődött a bor felkeverés nélkül |
Érlelés |
A tétel 8 hónapig ötödikdik és hatodikdik töltésű 225 literes fahordóban, érlelődött. |
Analitikai adatok |
14,5 % vol alkohol, 6,7 g/l sav, 7 g/l maradék cukor 25 g/l extrakt |
Palackozás |
2014 júliusában bentonitos derítés, és finom (AF 110-es) lapszűrést követően. |
A bor készítése során felhasznált anyagok: borkén, borászati élesztőtápanyag, semleges ízeket,illatokat termelő fajélesztő, bentonit.